2011. 03. 18.

Holcim Awards 2011 - Fenntartható építészeti világverseny


Márta Irén kommunikációs igazgató a Holcim Awards 2011 fenntartható építészeti világverseny pályaművei közül ismertetett néhányat a 2011. március 4-ei ZERO CO2 Fenntartható Építészet szakmai konferencián. Amint megtudhattuk, a nyertes projektek közül több már szépen halad a megvalósulás útján.

Forrás: Green Press Hírügynökség
 
Amint megtudhattuk, a nyertes projektek közül több már szépen halad a megvalósulás útján. Marokkóban, Fez városában kivitelezés alatt áll a hasonló nevű folyó rehabilitációja és az ehhez kapcsolódó városfejlesztés. A Fez folyó, amely korábban a klimatikus viszonyok szempontjából is nagyon fontos volt és a bőrcserző műhelyek révén megélhetési forrásként is szolgált, az utóbbi időben elszennyeződött. Hogy az ebből adódó látványt és szaghatásokat elkendőzzék, a medrét lebetonozták, ezzel viszont az  egykori pozitív hatásait is megszüntették. A jelenlegi rehabilitáció az eredeti állapotokat igyekszik visszaállítani. A kivitelezés során nagyon óvatosan kellett eljárni, ugyanis a házak szinte ráépültek a folyóra. Második lépésként a főtér rendbetétele zajlott le, ahol az autóforgalmat is megszüntették. A harmadik lépés a bőrcserző műhelyek helyreállítása lesz, ezek annyira emblematikus részei a városnak, hogy a környezetszennyező hatásuk ellenére is a megmentésük mellett döntöttek. A nehézfémek eltávolítása a növényzet segítségével történik majd. 


A 2005-ös verseny sevillai projektje, a Metropol Parasol komoly vitákat váltott ki, de a városok közti verseny a turisták becsalogatásáért végül is a “városi napernyők” megépítése javára billentette ki a mérleg nyelvét. A kivitelezés megkezdése után rengeteg archeológiai értéket is találtak a területen, az átadás ez év tavaszára várható.
Szintén 2005-ben az észak-amerikai régióban ezüstérmet nyert a kaliforniai tudományos akadémia San Francisco-i épülete, amelynek nemcsak az üzemeltetésénél, hanem a kivitelezésénél is szem előtt tartják a fenntarthatósági szempontokat.
Chilében, Huascoban a tengerparti ködbegyűjtő tornyok a tenger felől érkező párát lecsapatják és öntözésre alkalmas vízzé alakítják. A sivatagos vidéken ennek köszönhetően remélhetőleg újra meg lehet majd kezdeni a mezőgadasági munkát. Madridban a 40°C feletti nyári hőségen igyekeznek enyhíteni egy ötletes megoldással, a Fülöp-szigeteken a korallképződést segítik elő egy póklábformájú betonszerkezettel. Belgiumban az elhagyatott iparnegyedek birtokbavételét teszi könnyebbé a fiatalok, a művészek számára tervezett lakókonténer.
Az idei pályázat leadási határideje március 23. Eddig hét magyar pályamű érkezett be, várják a további jelentkezéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése