2011. 08. 30.

Feketén-fehéren - Passzívház az olasz Alpokban


Az olasz és osztrák határhoz közel található Sterzing (olasz nevén Vipiteno), az Alpok által uralt észak-olasz település, ahová a síelők előszeretettel látogatnak el télidőben. A hófödte hegyóriások és a tavasszal is sokáig megmaradó hótakaró inspirálhatta az alábbi családi ház tervezőit. A hófehér épület kaméleonként simul a téli tájba. Amikor viszont elolvad a hó, nem lehet nem észrevenni, annyira kilóg a szokványos alpesi házak sorából. S ami ugyancsak nem mellékes: az épület minősített passzívház, vagyis rendkívül alacsony energiafogyasztású.


Fotók forrása: TAAUT VENTURA
Az összesen 261 négyzetméteres kétlakásos ház két éve épült, s bár első ránézésre nem tűnik ki: az alpesi lakóházakhoz hasonlóan ebben épületben is domináns alapanyag a fa. A falazat extra vastag - 42 centis - hőszigetelést kapott. A nyílászárók minősített passzívház-komponensek, kiválóan hőszigetelő háromszoros üvegezésű ablakok (U-értékük=0,56 W/m2K). A passzívházakban elengedhetetlen hővisszanyerős szellőzőrendszer biztosítja a légcserét. (A hővisszanyerős szellőzés lényege: a légcsere során a belső hőnek mindössze 10-20 százaléka megy veszendőbe, miközben folyamatosan friss levegő érkezik kintről. Ez akkor is fennáll, ha fagypont alá süllyed a külső hőmérséklet.)

Ez a skicc jól érzékelteti a terepviszonyokat
Az épület délre nyitott a napenergia hasznosítása érdekében, a hideg, szeles északi oldalon megfelelően árnyékolt, védett. A két oldal közötti kapcsolatot a felső szinten kialakított mellvéd biztosítja, amely hármas funkcióval bír: esővédő, csapadékgyűjtő és flowerbox-ként (virágtartóként) is hasznosítható.

Enteriőr


Az épületre jellemző erőteljes geometrikus formálás, a kiugró horizontális felületek a nagy üvegfelületek esetében "fenyegető" túlzott felmelegedést hivatottak ellensúlyozni.

A passzívház tervezői: Dr. MSc. Arthur Pichler és Dr. Walter Colombi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése