2012. 02. 17.

Minősített Passzívház Tervező képzés - Márciusban indul a tavaszi kurzus


2012. március 2-án indítják a hazánkban tavaly bevezetett Minősített Passzívház Tervező Képzés soros tavaszi kurzusát Budapesten. Az eredeti német képzés alapján magyar nyelvre adaptált, 9 önálló - együttesen és külön is látogatható - modulból álló, kreditpontos tanfolyamon passzívház-tervezésben és kivitelezésben tapasztalt, több minősített hazai passzívház építésében közreműködött, akkreditált passzívház oktatók adják át az ismereteket a hallgatóknak. A modulokra folyamatosan lehet jelentkezni. A kezdési időpontok a Minősített Passzívház Tervező képzés weboldalán (www.passzivhaztervezo-oktatas.com) találhatók, az egyes modulok tartalmáról, a részletes tananyagról is itt informálódhatnak az érdeklődők.

Hiánypótló szakmai továbbképzés Magyarországon

A Minősített Passzívház Tervező képzés 2011-es hazai bevezetése óriási szakmai áttörésnek számít, hiszen korábban nem létezett ilyen jellegű szakmai továbbképzés az országban. Márpedig a fokozottan energiahatékony, a hagyományos épületekhez viszonyítva minimális energiaszükségletet igénylő passzívházak iránt Magyarországon is egyre nagyobb építtetői érdeklődés mutatkozik. Már nemcsak családi házak, hanem sorházak és ipari létesítmények is épülnek, sőt, 100 lakásos társasház is létesül ezzel a technológiával hazánkban. Passzívház szintű társasházi lakás és panelház felújítására is van példa. 

Rendkívül fontos, hogy az építtetői igényeknek magasan kvalifikált, passzívház-követelményrendszert alaposan ismerő szakemberek tudjanak eleget tenni, hiszen a passzívház tervezés és kivitelezés speciális szakismereteket követel. A 9 modulból álló tananyag a passzívházépítés valamennyi fázisát (építészeti tervezés, gépészet, PHPP, kivitelezés) lefedi. A kurzus végén a hallgatók szakvizsgát tehetnek, és nemzetközileg elismert Minősített Passzívház Tervező címet szerezhetnek.

Amit a képzésről feltétlenül tudni érdemes

A darmstadti Passivhaus Insitut - az Európai Unió támogatásával – fejlesztette ki a költséghatékony és kiváló minőségű passzívházak tervezéséhez és építéséhez szükséges információkat tartalmazó tananyag-csomagot. Az eredeti német képzés magyar nyelvű adaptációja révén 2011 óta a magyar tervezők is elsajátíthatják azokat a tudnivalókat, amelyekre a passzívházak és a különösen alacsony energiafelhasználású épületek tervezéséhez, megvalósításához szükségesek, nemcsak az új építéseket, hanem az épület felújításokat is beleértve. A képzés modulrendszerű, a modulok külön is látogathatók. A Minősített Passzívház Tervező oktatás kreditpontos, tehát az építész és a mérnöki kamaráknál szakmai továbbképzésként regisztrált.

Kiknek szól a képzés?

A képzés kiemelt célcsoportja: építészek, épületgépészek, építőmérnökök, épület energetikusok, kivitelezők, építésügyben érdekelt önkormányzati munkatársak. A tanfolyam látogatásához tervezői alapismeretek szükségesek. Azok, akik nem rendelkeznek Magyarországon tervezői jogosultsággal – például a technikusok -, Minősített Passzívház Tanácsadó címet szerezhetnek a képzés zárultával, amennyiben szakvizsgát tesznek.

Ki tervez, kivitelez passzívházat? - Minősített passzívház tervezők adatbázisa

Hazánkban is folyamatosan bővül azon szakemberek köre, akik Minősített Passzívház Tervezői címmel rendelkeznek. A www.passivhausplaner.eu adatbázisában jelenleg 17 magyar szakember szerepel, elérhetőségekkel. A magyar szakemberek listája az alábbi linken érhető el: http://www.passivhausplaner.eu/phplaner/planersuche.php?clandc=1&clandv=Hungary

Ki kaphat - nemzetközileg elfogadott - minősített passzívház tervezői címet? Egyrészt azok, akik a Minősített Passzívház Tervező Képzés végén eredményes vizsgát tesznek. Másrészt azok, akik közreműködtek egy minősített passzívház létrejöttében, tervezőként, gépészmérnökként, kivitelezőként. A nemzetközi adatbázis egyébként arról is informál, hogy ki milyen módon nyerte el a tervezői címet: az adott tervező nevére kattintva a felugró ablakban megjelenik az erre vonatkozó információ. Amennyiben a szakember nem vizsga útján szerezte meg a tervezői jogosultságot, látható, hogy melyik minősített passzívházzal érdemelte azt ki. Az adatbázisban jelenleg 2062 minősített Passzívház Tervező található Argentínától Új Zélandig, USÁ-tól Dél-Koreáig.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése