2012. 05. 07.

Utópia? Európai energiaautonómia - 40 ezer passzívház épült világszerte - Összefoglaló a 16. Nemzetközi Passzívház Konferenciáról (1.)
A Nemzetközi Passzívház Szövetség (iPHA) legutóbbi becslése szerint 32 ezer passzívház épült világszerte a technológia 21 éves fennállása óta, a 2012. május 6-án zárult 16. Nemzetközi Passzívház Konferencián azonban már 40 ezres - összesen mintegy 20 millió négyzetméter alapterületű - passzívház-állományról adtak hírt a szervezők. 

Ezen létesítményeknek összesen mintegy 240 millió euró - 320 millió dollár - az éves energiamegtakarításuk a "hagyományos" épületek átlagfogyasztásához viszonyítva. Az energiaárak emelkedése miatt a technológia alkalmazásával megtakarítható energiaköltség dinamikusan emelkedő tendenciát mutat.

Mint arról a Green Press több ízben hírt adott: 2012. május 2-6. között a németországi Hannover adott otthont a 16. Nemzetközi Passzívház Konferenciának. Több mint ezren vettek részt az ötnapos programsorozaton, valamivel kevesebben, mint a 2011-es Innsbrucki rendezvényen. Az első, helyszíni tudósításunk ITT olvasható

A világ legnagyobb passzívházas rendezvénye egyre inkább nemzetközi jelleget ölt: a látogatók közel fele már nem német anyanyelvű országból érkezett, sokan jöttek Dél-Koreából, Japánból, az USA-ból, az Egyesült Királyságból, Norvégiából, Belgiumból, Franciaországból. Az eseményre regisztráltak  listájában még mongol és chilei résztvevőt is találtunk, sőt, a Dominikai Köztársaságból is érkeztek páran. 

Magyarokkal ezúttal alig  találkoztunk, a három regisztrált közül tudtunkkal csak Dr. Vajda József CSc okl. gépészmérnök, energetikai szakmérnök, főiskolai tanár, valamint Szekér László okl. építészmérnök, minősített passzívház tervező, több megépült minősített passzívház tervezője vett részt a konferencián - mindkét szakember minősített passzívház oktató. A hazai szaksajtót egyedüliként a Green Press képviselte. 

Sariri-Baffia Enikő Prof. Wolfgang Feist társaságában
A konferencián részt vett a magyar származású, nemzetközileg elismert passzívház-szakértő és minősítő Sariri-Baffia Enikő is. Az okl. építőmérnök, energiatanácsadó 2011-ben az eredeti német tananyag magyar nyelvű adaptációjával, minősített passzívház oktatók bevonásával Magyarországon elindította az 9 modulból álló, tavaszi, őszi kurzussal indított Minősített Passzívház Tervező képzést.

Cikkajánlónk: Minősített Passzívház Tervezők - Magyarországon is elérhető, és egyre népszerűbb a képzés 

A 17. Nemzetközi Passzívház Konferenciát Frankfurtban rendezik meg 2013-ban.
Frankfurtban gigantikus városfejlesztés valósul meg az elkövetkezendő évtizedben.
A Goethe Egyetem (Campus Westend) átszervezésével / részbeni áthelyezésével új egyetemi és kulturális központ születik: a 16,5 hektáros területen kizárólag passzívházakat építenek
Nem utópia? - Energetikai forradalom küszöbén Európa
Importfüggő fosszilis energiahordozók és nukleáris energia helyett autonómiát adó, megújuló energiaforrásokra kell építeni

Az épületek energiafogyasztásának visszaszorításában, valamint a légkört szennyező gázok, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében jelentős eredmények érhetők el passzívház-követelményrendszer alkalmazásával. Európa energetikai forradalom küszöbén áll - hangoztatta Prof. Wolfgang Feist, a németországi Passzívház Intézet igazgatója a konferencia megnyitóján. 

A II. világháborút követően létesített épületek fűtési igénye 140-250 kWh/m2,év - emlékeztetett -, míg a passzívházaké legfeljebb 15 kWh/m2,év. Megvalósult épületfelújítások százai bizonyítják, hogy a passzívház-technológia alkalmazásával legalább 85%-kal redukálható az energiafogyasztás - hangsúlyozta professzor Feist -, aki a közeljövő nagy kihívásának, egyúttal az Európai Bizottság - így a tagállamok - által is preferált feladatának tartja az 50-60 éve létesült épületek energetikai rekonstrukcióját, s az ehhez szükséges állami támogatási rendszerek kidolgozását, bevezetését. 


Mindenkiben - így a döntéshozókban is - tudatosítani kell, hogy az alacsony színvonalú épület- és létesítmény felújítások elégtelen energetikai minősége az elérhetőnél (jóval) magasabb fenntartási költséget von maga után, több évtizedre. A beruházási programokban meg kell jelenniük a fenntarthatóság és energiahatékonyság követelményeinek. A passzívház-standard Németország több tartományában kötelezően előírt energetikai szabvány, új építésekre vonatkozóan. A passzívház-követelményrendszer valamennyi tagállamra történő kiterjesztésével - a fosszilis tüzelőanyagok drasztikus visszaszorításával - Európa felszabadulhatna az energiaimport-függőség alól. Nem a nukleáris erőművek, hanem a megújuló energiaforrások, az energia-autonómia jelentik a kitörési pontot - hangsúlyozta Wolfgang Feist professzor.

Beszámolónk folytatása >> 
PassREg - Megújuló energiás passzívház régiók az EU-ban - Csúcstakarékos középületek 
Sariri-Baffia Enikő okl. építőmérnök, energetikai szakértő, passzívház minősítő és oktató összefoglalójaNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése